Idag gjorde jag något som jag aldrig gjort förut – bakade bullar!
Jag har säkert gjort det nångång på hemkunskapen i högstadiet iofs…
Men aldrig hemma på eget initiativ.
Jag fick en bakmaskin av mamma i julklapp för ca 4-5 år sedan.
Emil har använt den en gång. Jag – aldrig. Förrän idag. 🙂
Jag tyckte att Thristan skulle få ha lite bullar att bjuda på när han fyller år nämligen.
Jag är galet stolt över mig själv och barnen gav mig högsta betyg.
När de kom hem från dagis/fritids så sa de dock
”Har Lena (Emils mamma) varit här och lämnat bullar igen, det luktar så gott och hon gör världens godaste bullar.”
Haha, tack för den ni. 😉
Recept kanelbullar
(från Jennysmatblogg och vetemjöls-påsen)
50 gram jäst ( söta degar )
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
cirka 12-14 dl vetemjöl
Fyllning : 100 gram rumsvarmt smör 2 tsk kanel 1 dl socker (jag gjorde 1,5 sats)
1 ägg + pärlsocker till garnering
Gör så här :
Smula ner jästen i en degbunke, smält smöret och häll i vätskan i samma kastrull, värm upp till fingervarmt ( 37 grader) Rör ut jästen med lite av degspadet, tillsätt sedan resten av vätskan. Rör ner socker och salt. Tillsätt sedan vetemjölet, arbeta in mjölet ordentligt (använd gärna bakmaskin) tillsätt så mycket mjöl att degen blir mjuk och smidig. Låt sedan jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Under tiden rör du ihop fyllningen. Dela degen i två delar och kavla ut på mjölat bakbord, två stycken rektangulära bitar cirka 20 * 40 cm. Smeta ut fyllningen och rulla ihop, skär sedan bullbitarna , cirka 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformarna med snittytan uppåt. Låt jäsa ytterligare i 40 minuter, Sätt under tiden på ugnen på 225 grader så att den hinner bli varm. Innan ungen vispar du ägget och penslar bullarna och strö pärlsocker över. Ställ in i mitten på ugnen och i cirka 8- 10 minuter.
Yammi….!! :=)