Hanna Loffart

Alkohol inför barn – nej tack!

Till helgen vankas midsommar, och ni är säkert många, många därute som har planerat in denna helg i flera veckor. Kanske månader?
När jag var yngre så var midsomamr den helg på året då man drack som mest. Man åkte med kompisar till Öland och festade i flera dygn.

Denna bild såg jag på Aftonbladets hemsida. Den visar tydligt hur alkoholkonsumtionen ökar drastiskt under midsommar.

För mig är det skrämmande, för jag antar att inte alla är nyss fyllda 20 och ska åka iväg för en helg på Öland och festa?
De flesta som handlar den här mängden alkohol är vuxna människor. Vuxna människor som har barn.

Jag har själv en pappa som är alkoholist, idag är han en nykter sådan sedan många år tillbaka, men det har varit en kamp på vägen dit och jag har själv alltför många sorgsna minnen från min barndom där alkohol finns med i bilden.

Sedan jag fick barn har det varit en självklarhet för mig att aldrig dricka alkohol när mina barn är närvarande. Det spelar ingen roll om det bara är några glas och att jag ändå inte skulle bli berusad av det. Jag tycker helt enkelt att jag lika gärna kan avstå helt i såna fall och tycker det går lika bra med ett alkoholfritt alternativ. Detta gör jag alltså för mina barns skull och ni ska veta att jag fått MÅNGA reaktioner genom åren. Först så drar ju folk slutsatsen om att man är gravid, för varför skulle man annars låta bli? Jag kan absolut ta ett glas vin till maten en lördagkväll om barnen har gått och lagt sig och sover, men inte annars.

Jag kan såklart inte styra över hur andra väljer att göra. Men det är JAG som har ansvaret över MINA barn. Jag ser många bilder på tex Facebook och i bloggar på vänner och bekanta som sitter och dricker ett glas vin med sitt barn i famnen. Jag blir förvånad, hur tänker man?

I år ska vi fira midsommar med Emils familj, vi ska vara på ett traditionellt midsomamrfirande i Julita och sedan hem till Emils bror på kvällen. Barnen och jag ska kalasa på mjölk, eller kanske festis – och det gör mig inte ett dugg! Aldrig ska jag låta mina barn gå igenom allt det jag varit med om och ett självklart steg är då att avstå alkoholen när barn är med!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ida

  Jag håller med till viss del, men njae… Jag kan förstå dig och er andra som har varit med om och växt upp med alkohol på ett ”dåligt” sätt.

  Håller med Maddiz, vi har ett ansvar att visa ett sunt förhållande till alkohol, men om det enda rätta är avhållsamhet vette 17. Vad händer då den dagen de själva testar? Mmm…bra att det tas upp och tänks över iaf…

 2. Maria

  Skit bra, Hanna! Håller med dig helt och hållet. Och varför ska man behöva förklara sig varför man inte dricker? Det borde vara så att de som dricker borde förklara varför DE gör det.

 3. Maddiz

  Det märks att vi har en liknande uppväxt du o jag med alkoholproblematik.
  Jag har ända sedan min tonårstid fått förklara mig när jag valt att vara nykter vid festligheter.
  Sen jag träffade M har jag oxå fått frågan om ja är gravid, VARJE
  gång jag väljer att avstå alkohol…
  När de gäller alkohol i närheten av barn så tycker jag att det är självklart att man tänker sig för!!
  Jag har som liten önskat att man kunnat gå på festligheter o få ett bra o mysigt avslut på kvällen.
  Man känner ju ofta av som barn till missbrukare vilka som har ett naturligt förhållandesett till alkohol o vilka som har ett sjukt beteende.
  Ett bra o mysigt avslut är alltså INTE ett storgräl mellan sina föräldrar för att pappa återigen!!! druckit alldeles för mycket o somnat vid middagsbordet  eller ramlat ur soffan för att han missat sitsen med dryga metern.
  Vuxna som däremot dricker ett glas vin till maten, blir lite mer avslappnade, njuter av ledighet i goda vänners sällskap.
  Familjen går hem tillsammans lyckliga o fulla av energi efter en mysig kväll från början till slut.
  Detta önskade jag som liten att det skulle vara min familj och vill en dag förmedla till mina barn. Visa dom ett sunt sätt att hantera alkohol på. Självklart vill jag oxå visa o lära dom att det är helt okey att avstå utan att det behöver vara av någon speciell anledning utan bara för att man inte ville.
  Vi har ett ansvar att VISA alla barn ett sunt förhållande till alkohol.
  Dom gör i regel som vi gör o absolut inte som vi säger åt dom att göra.
  Har vi ett sunt o öppet förhållandesätt till alkohol så lär vi alla barnen att oxå ha det!

 4. Veronica

  Jag håller med dig. delvis. för att ta en öl till maten tycker jag kan vara ok även att barnen är vakna. Men det beror såklart på hur man blir av en öl. Ta man en till maten är man knappast ute efter ngt rus och då funkar ju en folköl lika bra som starköl. sedan beror det också på hur ofta. om man gör det när det är fest är en sak eller om man gör det var och varannan kväll.. men att vara påverkad inför barnen är BIG NO! Deras trygghet är viktigast. här hemma dricks det väldigt sällan. vågar nästan skriva aldrig 🙂 puss o kram gumman

 5. Johanna

  Haha, ja man ska passa sig för vad man säger!! Just nu känns det bara kul iaf, eftersom hon varit så pass ”långsam”, men fråga mig igen om 2 veckor eller så! 😉

  Vad det gäller alkohol och barn så håller jag helt med dig! Det hör inte ihop på en fläck, det är bättre att avstå när man är med sina barn. Eller ta ett litet glas när de sover. Önskar bara att fler tyckte likadant… Det finns ju dem som släpar med sina barn på fester, det kommer jag aldrig att förstå. Även om du som förälder är nykter tycker jag ändå inte att barn ska behöva se fulla och redlösa människor, de förstår ju inte riktigt varför de beter sig konstigt och annorlunda.

  Trevlig midsommar på fredag förresten! Vi håller tummarna för sol och fint väder.

  Kram!

stats