Hanna Loffart

Läsplatta till förskoleklass?

Jag blir lite smått upprörd. Kommunen ska satsa pengar till läsplattor till alla förskoleavdelningar.
Till vilken nytta? En barnvakt för att personalen ska ha det bättre?
Inte kan det vara för barnens skull iaf.

Herregud, till FÖRSKOLEKLASS?! Det är ju befängt!

När det startades upp friskolor här i Katrineholm satsade de på läsplattor för att ”locka” till sig nya elever och dess föräldrar.
Det fungerade, men till saken hör den att det har fått motsatt effekt.
Barnen sitter istället inne med sina surfplattor istället för att vara ute och leka.
Och personalen, de får ju mer rast.

Jag vill INTE att detta ska hända på mina barns förskola.
De är där för att lära, absolut.
Men att lära sig skriva via en läsplatta är inte att rekommendera enligt mig.
Jag ser själv ungdomar på mitt jobb som skriver som krattor.
Varför – de har ju aldrig behövt skriva för hand då de är uppvuxna med datorer och iPhones.

Så nej tack till läsplattor på mina barns förskolor.
De har underbar personal som det är, och behöver verkligen inte en läsplatta för att lära.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jenny

  Hej,

  Jag blev lite nyfiken när jag läste det här inlägget. Pratar du om läsplattor generellt i skolan, oavsett ålder? Visst är det så att dina barn går i förskolan? Du skriver om både förskoleklass och förskola, är det de åldrarna du inte vill ska utsättas för läsplattor?

  Du skriver att läsplattorna fått motsatt effekt, i negativ bemärkelse (rastvakt och avsaknaden av handstil). Hur menar du då? Jag tror inte att det bara är negativt. Det finns forskning som visar på fördelar med användandet av plattor som pedagogiska hjälpmedel. Om det är 1-5 åringar du menar, så tror jag inte du behöver vara orolig för deras handstil. De hinner absolut lära sig. Men samtidigt blir jag fundersam, det finns ju bara ett föräldrakooperativ i kommunen och det är väl inte det du syftar till när du skriver om friskolor som lockar elever.

  Är det så att du har någon vän/bekant som jobbar på Erlaskolan? För det är väl den skolan du syftar på? Kunskapsskolan riktar sig ju till äldre barn och ungdomar och Floda friskola har ju funnits i några år. Har den personen berättat detta för dig? Eller jobbar du någonstans där du fått informationen om den motsatta effekten?

  Du skriver även att föräldrar lockats att söka skola pga plattorna, låter inte det väldigt sorgligt? Jag som också är förälder tänker att man väljer en skola utifrån deras olika pedagogiska inriktningar.

  Jag blir även lite nyfiken på hur du ställer dig till användandet av datorer och läsplattor i hemmet?

  Tack för inlägget, kan vara nyttigt att lyfta. Dessvärre är inte spridningen i kommentarsfältet så stor, då alla verkar vara positiva till läsplattorna redan i förskolan.

 2. Anna

  Min son har dyslexi och läsplattan han fick i sin friskola har hjälpt honom något enormt framåt i läxläsning och inlärning! Vi är superglada att vi valde friskolan!! Tycker man borde vara glad om kommunen vågar utveckla! Tekniken går framåt så lär våra barn att använda den på rätt sätt annars drabbar det barnen i slutändan! Du har helt fel uppfattning! Tro på utveckling!!

 3. Johanna

  Jag ser det snarare som något positivt. I Lindesbergs kommun har de haft stora framgångar med att introducera ipads som ett läromedel på förskolan. Att de ska lära sig att skriva med hjälp av en ipad har det inte varit på tal om däremot att göra det till en rolig grej att lära sig att räkna till exempel. Det finns jättemånga bra appar som kan göra lärandet till roligt! Pedagogerna i Lindesberg har haft flera utbildningstillfällen där de har fått lära sig om utbildande appar för barn. Viktigt att påpeka är att barnen inte har fri tillgång till ipadsen när de vill. De kommer endast fram x antal timmar i veckan under ”kontrollerande former”. Se det inte som något negativt att barnen blir introducerade till ny teknik i tidig ålder. Försök att istället se fördelarna med att barnen får lära sig nya saker på ett roligt sätt.

 4. sofieeklund

  sv: Men åh taaack sötis ! 😀 hihi.
  åååh va kul, stoooort grattis, måste kännas helt underbart !! 😀
  Kramar

 5. Maria

  Jag ser inte en läsplatta som bara något man ska ha att skriva och spela på, utan mer som att man kan ta med den ut i skogen och barnen kan söka information om något de hittar (svamp, larver osv.). Det är omöjligt för oss pedagoger att släpa med oss alla faktaböcker, med en läsplatta skulle sånt bli mycket smidigare, för barnen vill veta saker NU, inte två timmar senare när man kommer tillbaka till förskolan =)

 6. Hanna

  Jag som då jobbar på en av dessa skolor (och jag hoppas verkligen inte föräldrar har valt sådana skolor pga av Ipads och dyl!) kan säga att dom är suveräna hjälpmedel om dom används som dom ska och det är lärarnas ansvar! ”Mina” barn på fritids använder dom 2h i veckan till att spela spel på och alltid under min eller övrig personals översyn, de används inte som ”rastvakt”! 🙂 och jag hoppas att kommunens skolor inte tänker använda dom på det viset heller.

stats