Hanna Loffart

Risk 2:an halkan

Igår var jag till Kumla med trafikskolan för att göra Risk 2:an. Dvs halka.

Jag har varit nervös inför detta i 10 år, lite därför jag inte tagit körkort.
Men ALLA som jag pratat med om just halkan säger att den är ingenting att oroa sig över, den är jätterolig!
Ordet rolig, kul och cool är de ord som dykt upp.

Så ja, jag åkte dit med den inställningen. Om att ha en rolig dag.

De flesta som jag känner tog sitt körkort när de var 18-20 år.
Jag kan förstå att man då tycker att halkan är ”rolig”. Du förstår inte innebörden av den!
Igår var jag där med sju stycken 18-åringar, det bevisade min teori.
För de hade ROLIGT. Det hade inte jag.

För mig var det en vidrig dag, men självklart otroligt nyttig och lärorik.
Att få se hur en bil i 40 km i timmen kör över ett barn (en kon) och släpar under bilen i ca 30 meter.
Det var inte roligt för mig, men alla andra skrattade. ”Coolt, oh jävlar vad den mosas”.
Själv stod jag där med gråten i halsen och kände mig irriterad över hur tankarna hos dessa 18-åringar gick.

Samma sak när vi hade testat att i 50 och 70 km i timmen väja för ett hinder utan att lyckas.
Då fick vi prova på valfri hastighet.
”Vi kör i 110. Vi kör i 90.” hörde jag 18-åringarna säga. Det fick dem inte, inte fortare än 70 sa trafikläraren.
Alla andra gasade på och alla andra körde på hindret trots att du fick välja valfri hastighet.
En klarade av uppgiften – jag. Jag körde i 25 km i timmen.
”Haha, gud vad larvigt. Vi såg ju din bil stå kvar uppe på backkrönet direkt efter stoppskylten, du kom ju inte ens fram till hindret” Det var orden jag fick höra efteråt. Ingen annan hade alltså förstått uppgiften – att inte köra på hindret. Att välja den hastighet som man tror krävs för att undvika att köra in i något.
Några var besvikna för att de inte fick sladda och volta något.
Var det därför de var där? Är det därför de ska ta körkort?

Återigen stärktes min teori att införa 25-års gräns för körkort.
Jag vill inte möta dessa 18-åringar ute på vägarna när det är halt i vinter.
Men det kommer jag att göra. Jag hoppas att mina barn inte är i närheten.

Som sagt, för mig var dagen givande, skitläskig och vidrig.
Jag kommer ta med mig all information hela livet och minnas dagen som just vad den var till för.
Men jag är rädd att dessa 18-åringar kommer minnas den som ”rolig”.
Precis som de jag känner som också minns den som ”rolig”.

Jag önskar att alla fick gå den här utbildningen som vuxna, DÅ har den effekt.
Jag är glad att jag inte tog körkort som 18-åring. Jag var inte heller mogen då.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin Magnusson

  Jag var med i denna grupp. Jag är 22. Jag klarade också testen. Samt att jag dessutom var den enda som stannade kvar för att titta på och förstå hur en olycka kan se ut i utställningshallen. Att du räknar in mig som en omogen 18 åring och drar alla över en kant gör mig jätteirriterad. Jag har bekanta som dött i olyckor under vintertid. Fick höra om ditt inlägg av en vän som visste att jag var där i torsdags. Sådär lagom kul att läsa. Med tanke på att du inte vet något om någon av oss förutom den individ du körde med isåfall. Tjejen jag körde med var nog 18 och väldigt försiktig i sin körning. Definitivt mogen nog för körkort. Också med i Torsdags.

  1. hannarunesdotter

   Ja, vet du vad? Du har faktiskt rätt! Jag var faktiskt inte den enda om att köra försiktigt, det vet jag att vi var flera av oss som gjorde. Och det kanske är fel av mig att ”dra alla över samma kam” men å andra sidan så vill jag inte hänga ut en speciell individ. Så hur ska man skriva? Sen kanske inte alla utmärker sig på samma sätt heller, men du förstår säkert hur jag menar då… Jag tycker bara det är skrämmande att somliga av oss verkligen inte förstod innebörden av att vara där och göra halkan. Jag har också flera vänner och bekanta som omkommit i bilolyckor, kanske är det därför det gör mig så irriterad också, precis som dig? Jag ber om ursäkt för om jag skrev klumpigt, för det var inte bara jag som gjorde bra ifrån mig. Lycka till med körkortet! Jag har mitt teoriprov imorgon, nervös som ett jag-vet-inte-vad! /Hanna

 2. Linda pettersson

  Jag tyckte också att halkan var vidrig!! Jag var väl 22 när kag tog kortet! Men ändå!!! Hatade halkan!!! Och förstår precis hur du tänker!!!!
  Kram kram linda

stats