Hanna Loffart

Svar från frågestunden

Vad roligt att det var några som ställde frågor. 🙂 Här kommer svaren, långt blev det.

Kan du inte berätta lite om dina tidigare förlossningar? Har de också gått så fort?

Svar: Med Thristan så satte det igång strax efter klockan 20.00, jag hade då gått 7 dagar över tiden. Det skulle hinna bli 8 dagar. Det började med värkar hemma i tv-soffan. Värkarna kom ganska tätt redan från början, 4-5 minuter emellan. Jag tog en dusch hemma (tyckte det var viktigt att hinna raka benen innan) och sen åkte vi mot Eskilstuna strax efter klockan 23 på kvällen. Klockan 00.45 blev vi inskrivna på förlossningen, då hade jag legat med CTG-kurva ett tag. De tog hål på vattnet och jag hade krystvärkar i nästan 2 timmar, jobbigt! Thristan blev slö och medtagen, så man bestämde sig för att försöka få ut honom med sugklocka. Det gick sådär, jag hörde att de sa att man bara skulle göra tre försök, annars skulle det bli akut-snitt. Då kom superkrafterna fram och på tredje försöket så kom han ut! Med hjälp av en läkare som hängde på min mage och bröt svanskotan på mig. Men ut kom Thristan klockan 04.02.

Så den förlossningen var väl mer ”normal” än de med Thexas och Thiara. Det tog ändå några timmar och jag hann vara inne på förlossningen ett bra tag.

Med Thexas så gick det betydligt fortare. Hade inte så ont hemma, utan blev medlockad att åka iväg för att vi skulle stanna och ta en räksmörgås på vägen till förlossningen. Det var tur att vi aldrig stannade… Min syster kom hem till oss klockan 01.30 på natten tror jag. Sen åkte vi in klockan 02.00. Det tar en timme att åka till Eskilstunas sjukhus och Thexas är född klockan 03.14. Vi hann inte in på förlossningen, utan han föddes i intagningsrummet på sjukhuset. Jag hann gå på toaletten och väga mig innan bara. Sen skulle jag lägga mig för att de skulle sätta en CTG-kurva på mig. Då tog de av mig byxorna för att se hur pass öppen jag var. Och där stod huvudet. Tre värkar senare var han ute! Lika envis nu som då. 🙂

Och med Thiara så vet ni ju hur snabbt det gick. Lite fööör snabbt. 🙂

Hur träffades du och Emil, och vad tyckte han om att du redan hade barn?

När jag var gravid med Thexas och allt var som jobbigast (för att göra en lång historia kort; pojkarnas pappa var otrogen med sin chef när jag var gravid) så dök Emil upp från ingenstans! Som en väldigt god vän! Jag mådde fruktansvärt dåligt och Emil blev en så god vän att prata med. Någon som inte kände varken mig eller pojkarnas pappa. Han lyssnade och var jäkligt go. Vi träffades aldrig under den här tiden. Hade kontakt via mail och sms. Jag ville inte träffas, jag kände mig risig och nere. Men en god vän blev han. Sen blev den där kontakten starkare – vilket är väldigt konstigt eftersom vi aldrig träffades! Vi hade gått samma gymnasie, så vi visste ju vilka vi var men det var många år tidigare.

Och helt plötsligt så började känslor att växa fram – från bådas håll. Märkligt va? Men det var inte förrän Thexas var 3 veckor gammal som vi träffades första gången. Vi råkade springa på varandra på stan och hjärtat slog volter! Pojkarnas pappa flyttade strax innan Thexas var fem veckor gammal. Då kände både jag och Emil oss redo för att träffas på riktigt. Vi ville såklart inte träffas innan med hänsyn till pojkarnas pappa heller. Vi hade ju inte varit tillsammans på väldigt länge då, men han bodde ändå hos mig och barnen i väntan på sin lägenhet och att flytta. Men när han flyttat så kom Emil och hälsade på en kväll – och sen blev jag aldrig av med honom! Haha. Vi var tok-kära i varandra från första början – från att ha byggt upp den vänskapen till kärlek. Mäktig känsla!

Att jag hade barn innan har aldrig någonsin stört Emil. Tvärtom! Han är väldigt barnkär och har tagit till sig barnen från första stund! Nu var ju pojkarna så pass små när vi träffades. Thristan var 2 år och Thexas strax över en månad bara, så det underlättade säkert en hel del. Emil ser barnen ”som sina egna” om ni förstår hur jag menar. Han gör ingen skillnad på att det inte är hans biologiska barn och jag tror inte att det kommer vara någon skillnad nu när vi har Thiara heller. Pojkarnas pappa och vi (jag och Emil) kommer idag jättebra överens så det är riktigt skönt – för oss alla. Tänk så bra det kunde bli till slut? 🙂

Hej, skulle vara intressant att veta hur du tänkte i val av namn till dina barn, eftersom de är ganska ovanliga namn? Tycker namnen är jättefina btw :)

Thristan var pojkarnas pappas förslag. Det är efter nån fotbollsspelare som heter Diego Tristan. Jag avskydde namnet till en början! Tyckte inte alls om det. Men allt eftersom månaderna gick i graviditeten så gillade jag det mer och mer. Och sen var han bara en Thristan när han kom ut. 🙂

Thexas namn var det jag som kom på. Riktigt HUR vet jag inte… Men jag tycker om ovanliga namn, vill inte att barnen ska heta samma som fyra andra på sitt dagis och skola. Vill att det ska vara unika namn. Och Thexas är ju inte så jättevanligt. Jag tycker att det är ett tufft namn som passar bra ihop med Thristans namn.

Thiaras namn har jag haft på hjärnan ända sen jag var gravid med Thristan. Jag gick igenom mina gamla saker som låg i kartonger i förrådet. Då dök en rosa prinsesskrona upp med massa fjädrar på. Då dök namnet Thiara upp och jag tycker det är SÅ fint. Nu när vi skulle välja namn till bebisen så ville vi att hon också skulle heta något på T eftersom Thristan och Thexas också gör det. Och pojkarnas ”styvsyster” börjar också på T vilket de tycker är jätteroligt att alla barnen heter på T, så det kändes extra kul sen när vi bestämde Thiaras namn. Thristan tycker det är jätteroligt att alla hans syskon heter på T. Att det blev Th är bara för att annars hade alla ändå stavat fel på Thiaras namn eftersom Thristan och Thexas heter med Th. Jag tycker att det ser snyggare ut i skrift också. 🙂

Skulle inte du och Emil gifta er? jag tycker att den där bröllopskategorin är väldigt tom… ;)

Haha, jo så var (är) ju tanken! Men så köpte vi huset och jag blev gravid i samma veva. Så det kom lite annat emellan som har tagit både tid och pengar. Så ett bröllop får vänta. Kanske till sommaren 2015? Vi får se hur det går med renoveringen och vad ekonomin säger.

Vad jobbar du med och hur länge ska du vara föräldraledig? Ska Emil vara hemma något? Jag väntar mitt första barn i vår och tycker det verkar så svårt med allt som handlar om Försäkringskassan. har du några tips?

Jag jobbar på en arbetsmarknadsenhet inom kommunen. Jag sitter i receptionen där, men har också hand om de ungdomar som får sommarjobb (feriejobbare) inom kommunen varje år. Jag kommer faktiskt att börja jobba redan den 2 januari nu, men de feriejobben. Jag kommer att jobba 10% i januari, 15% i februari och sen heltid fram tills i sommar. Det mesta kommer jag att kunna göra hemifrån, så tanken är att Emil ska kunna jobba som vanligt iallafall. Thristan går i skolan 8.30-13.30 om dagarna och Thexas kommer gå på dagis 4 korta dagar i veckan bara. Emil kommer att vara föräldraledig så mycket han kan, det beror lite på hans jobb. Men nästa höst/vinter får han ta över här hemma! 🙂

Försäkringskassan är krångligt, det kan jag hålla med om. Det enklaste är att ringa och fråga om ALLT. Till slut så får man bra svar och när man väl är inne i det så brukar det gå rätt smidigt tycker jag. 🙂

Hur länge har diu och Emil varit tillsammans? :)

Jag är en ny läsare som gärna skulle vilja ha ert inlägg om dig.

Kram

Vad roligt, välkommen hit! 🙂

Lite av svaret finns ovan. Men vi har varit tillsammans sen Thexas var riktigt liten. Vi räknar från 1/4-10 så det är väl 3,5 år ungefär.

Hur går det med renoveringen av huset? Det var längesen du skrev något om det. Jag vet vem som bodde där innan och det var ju jäkligt slitet så ni måste ju ha massor att renovera!

Ja det var riktigt slitet när vi flyttade in här. Men Emil har jobbat på SÅ bra (jag ger honom all ära :)) Det är dock mycket kvar att göra. Thiaras rum och vardagsrummet är väl det enda rum som är HELT klart. Det är lite småsaker kvar i alla rum annars. Vi har inte fått upp något på väggarna ännu, knappt några gardiner osv. Det mesta sakerna ligger fortfarande nedpackade. Ser fram emot våren då jag kan plocka fram lite dukar och ljusstakar. Det stora som ska göras härnäst är vardagsrummet på övervåningen samt en budget-renovering av badrummet.

Har alla barnen varit planerade? Har det tagit lång tid innan det ”tagit sig”? Vi försöker och försöker, men ingenting händer ju… :(

Ja, det har de varit. Eller – med Thristan så hade vi väl bara pratat om det. Vi hade inte varit tillsammans så länge. Men det tog sig direkt och vi blev nog lite förvånade själva. Men lika glada för det såklart. Thexas var också planerad, vi ville ha ca 2 år mellan barnen så. Det tog sig också direkt när jag slutade med p-piller.

Thiara var väldigt planerad. Sen flera år tillbaka. 🙂 Vi ville ha ett till barn, men det var svårt att bestämma NÄR. Jag ville ha mer än 2 år mellan barnen den här gången. 2 år var alldeles för lite och det var jobbigt tyckte jag. Så skulle det passa med våra jobb osv. Så vi planerade och planerade och så bestämde vi oss till slut. Jag slutade med p-piller, men ingenting hände. Det tog ett bra tag och det var en väldigt jobbig period. Eftersom det hade gått direkt med Thristan och Thexas så undrade jag såklart varför det inte gick NU. Var det jag och Emil som inte kunde? Usch, tankarna malde verkligen och vi mådde dåligt bägge två över det.

Men så bestämde vi oss för att ”sluta försöka”. Vi slutade kolla på den där ägglossningskalendern, vi köpte huset och började renovera, jag fick en fast tjänst på mitt jobb. Och mitt i allt det där – dagen innan vi flyttade in i huset – så kom det där plusset! När man minst anade det! 🙂

Jag förstår dig att det är jobbigt och jag har nog inget bra råd att ge tyvärr. Men försök att ”tänka på annat” hur svårt det än är. Man hör så många som säger att det väl tar sig när man slutar försöka. Lycka till! 🙂

Har du gått upp mycket under dina graviditeter? Har du något supertips på hur man går ner de där kilona efteråt?

Med Thristan gick jag upp 15 kilo. De sista två veckorna med honom gick jag upp 5 jäkla kilo, det var all vätska! Men 15 kilo totalt. Det hade jag sen gått ner på fem dagar efter förlossningen. Oförskämt enkelt. Men jag slutade inte gå ner i vikt där utan jag rasade i vikt under hela tiden jag ammade. Jag såg inte klok ut! Mina ben var som pinnar!

Med Thexas gick jag upp 22 kilo. Jag var så stor! Men även då gick jag ned allting på 1-2 veckor. Utan att göra någonting alls!

Med Thiara nu gick jag upp 16 kilo. Där var det samma sak som med Thristan, jag fick upp fem kilo den sista tiden bara. Så jäkla mycket vätska och det gjorde så ONT i fötter och händer, kunde knappt gå pga vätskefyllda fötter. Usch!

Nu är Thiara 12 dagar gammal och jag har gått ner 15 kilo, så 1 kilo kvar. Men jag vägde mer innan graviditeten den här gången, så lite till vill jag gå ner sen. Så man kan väl säga att jag har väldigt lätt att gå ner alla kilon efter en graviditet, men sen behöver man nog forma kroppen lite nu efter tre barn också. 🙂

Jag har inget supertips alls alltså! Jag har inte behövt göra någonting alls… Men jag ser fram emot barnvagnspromenader i vår och att ge kroppen bra mat. Det behöver den – vare sig man har extrakilon att gå ner eller inte.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats