Hanna Loffart

Tandläkarbesök + rutiner för socker och tandborstning på barn

Igår hade båda pojkarna tandläkartid och jag lyckades charma till mig tider efter varandra.

Thexas hade vanlig undersökning samt traumaundersökning. Han slog i en tand när han var 2 år kanske, så den dog och har gått på täta kontroller pga den. Men nu är den tappad och de ville kontrollera den nya tanden. Men den ser så fin ut så och sitter stadigt fast så nu skriver de av traumat på honom. Resten av tänderna såg fina ut och han fick mycket beröm.

Thristan har alltid haft problem med sina tänder. Han tappar liksom inte sina mjölktänder, utan de nya växer fram först och sen växer liksom mjölktänderna fast i tandköttet trots att de inte har några rötter kvar. Jätteknepigt oh väldigt ovanligt enligt hans sköterska. Han går på väldigt täta kontroller pga sina tänder, ungefär var tredje månad. Igår ville jag verkligen att hon skulle göra något ordentligt åt de tre tänder som sitter kvar, han tappar nämligen små flisor av de tänderna, då de som sagt inte har någon rot kvar och ät ”döda” och sköra. Så hon fick bedöva honom med salva och sen hämta en tång och lirka ut småbitar av en tand. Tårarna sprutade på honom och det var så mycket blod, och helt ärligt så är det bland det värsta jag sett. Väldigt otäckt.

Men jösses så duktig han var och så mycket beröm han fick! Han var så stolt efteråt! Han fick en ny tid redan om några veckor för att se om det är fler småbitar som ska tas bort.

Innan deras tid så stannade vi och tittade i skåpet med alla godsaker, där det är uppställt hur mycket socker allt innehåller. Skrämmade!

img_7643.jpg

img_7642.jpg

img_7644.jpg

img_7645.jpg

Jag är väldigt mån om barnens tänder, vilket även tandläkaren och tandsköterskan fick höra från barnen när de frågade ut dom. så då fick JAG beröm. Vilket för mig är lite underligt. För mig är det självklart att man inte dricker saft, oboy eller läsk i veckorna. Att man håller sig till godis på lördagar och att man borstar tänderna på barnen morgon och kväll tills de fyllt 12 år.

Ni ser ju ovan hur mycket socker oboy innehåller? Tänk att ge det och en ljus rostad macka med marmelad på till barn på morgonen, hej sockerchock!

Men vi är väldigt olika där hemma hos oss. Emil delar inte alls min uppfattning utan tycker att barnen kan få äta godis både fredag, lördag och söndag ”om det enda finns kvar” Han själv dricker oboy ganska ofta med. Vi har det inte ens hemma om jag får bestämma! Nu hade vi min guddotter hos oss förra helgen och då kunde hon inte dricka annat än oboy till frukosten sa hon, så då köpte jag hem det. Man gör ju allt för att skämma bort dom, hehe. Men jag är rädd att Emil ska servera det till våra barn till frukost nu. Han tycker även att barnen kan få borsta tänderna själva, något jag alltid protesterar mot och gör det själv på dom istället! Men barnen har minsann berättat för mig att de får borsta tänderna själva när inte jag är hemma plus när de är hos sin pappa. Ja, vi tycker väldigt olika där och det är väl bara att inse att jag inte kan bestämma allt själv när det gäller barnen. Men jag kan se till att begränsa det och att lära barnen vad saker och ting innehåller. Bla genom att alltid titta i det där skåpet hos tandläkaren.

Vad har ni för regler gällande socker och tandborstning på era barn?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats